Uncategorized

Historia e të Kuqit për Buzët

Buzëkuqi, një pjesë e pazëvendësueshme e arsenalit të çantës (pothuajse) të çdo femre, ka një histori të gjatë dhe magjepsëse. Ai u cilësua si një artikull magjie dhe madje u miratuan ligje që ndalonin përdorimin e tij.

Pse ishte një temë kaq e diskutueshme dhe si duket situata sot?

Zyrtarisht, buzëkuqi u shpik në fund të shekullit të 19-të, por historia e produktit që ndryshon ngjyrën e buzëve është shumë më e vjetër se 130 vite. Produkti më sensual në historinë e kozmetikës u kthye lehtësisht në objekt të një pune të madhe shkencore, dhe padyshim që tashmë është shkruar shumë për të, në mbarë botën. Përpara se të bëhej një artikull i lakmuar i njohur nga të gjitha femrat në mbarë botën, i kuqi i buzëve ka kaluar nëpër shumë duar.

Nga Kleopatra në kohët moderne e deri në ditët e sotme ka kaluar një histori e gjatë.

Më 1 maj 1883, në një ekspozitë kozmetike në Amsterdam, parfumerët parizianë, të njohur për vendosjen e tendencave të modës në botën e bukurisë, prezantuan një lloj të ri të “pigmentit të buzëve”. Produkti përshkruhet si “Stylo d’Amour” – “lapsi i dashurisë”. Ai përfaqësonte një shkop me ngjyrë të mbështjellë me letër. Buzëkuqi siç e njohim sot, i paketuar në një shkop të përshtatshëm për aplikim të lehtë, është një shpikje që i atribuohet kompanisë Guerlain. Në këtë formë ka mbijetuar edhe sot e kësaj dite, edhe pse duhet të pranojmë se ka më shumë forma dhe ambalazhe sesa nuanca!

Megjithatë, këto ngjarje fillestare të pranuara zyrtarisht nuk janë në të vërtetë fillimi fare. Buzëkuqet, ose pigmentet e buzëve, janë përdorur që në Greqinë e lashtë dhe Egjipt. Për shembull, Kleopatra është e njohur për dobësinë e saj ndaj buzëve me ngjyrë të kuqe. U kërkuan shumë sakrifica sepse u përdorën përbërës të ndryshëm për të arritur pigmentet e dëshiruara, duke përfshirë… brumbujt e bluar. A ndihet ndonjë mbretëreshë moderne e modës gati për një ekstravagancë të tillë?

Në vitin 1770, Parlamenti Britanik miratoi një ligj ku gratë që mbanin të kuq për buzët akuzoheshin për magji. Mbretëresha Victoria, e cila mbretëroi në shekullin e 19-të, e vendosi buzëkuqin në kategorinë e “lodrës së shthurur” të grave të botës së krimit.

I kuqi i buzëve rimerr emrin e tij të mirë falë emancipimit dhe… kinemasë. Shumë yje përdorin buzëkuq dhe ndikojnë aq shumë në tendencat e modës, saqë linja e buzëve me ngjyra është bërë pjesë e saj.

Buzëkuqi i parë i Avon, rreth vitit 1910

I Kuqi i Buzëve Avon

Në vitet 1910 dhe 1920, Avon shiti buzëkuqin e tij të parë, i cili dukej më shumë si një çakmak metalik sesa një produkt kozmetik. Sot, klientët mund të provojnë mostra për të gjetur ngjyrën e përsosur për ta. Buzëkuqi vjen në paketim të mrekullueshëm dhe disa nga produktet kanë edhe një pasqyrë të vogël të integruar!

Në vitet 1940 dhe 1950, yjet e ekranit të madh popullarizuan vijën e buzëve të përcaktuara qartë dhe nuancat e kuqe të thella. I kuqi i buzëve u kthye në një vulë të përhershme emancipimi dhe një simbol i feminitetit sensual, e të kujdesit të mirë.

Mund të habiteni kur të mësoni se sipas hulumtimeve, sa më e rëndë të jetë kriza, aq më shumë shiten buzëkuqët. Edhe kur nuk mund të përballojmë blerje më të mëdha, ne duam diçka që të na e ngrejë humorin. I Kuqi i Buzëve është produkti perfekt për këtë.

Sot, jo vetëm që kemi shumë nuanca të së kuqes për të zgjedhur, por edhe buzëkuqin tonë mund ta përshtatim me çdo veshje dhe humor. Vjollce, bezhë, trëndafil, madje edhe bluja blu – secila prej nesh mund të gjejë diçka për veten!

Cfarë ngjyre do të mbash sot?

Lini një Përgjigje